Έγινε γνωστός στο επιστημονικό κοινό μέσα από τις εντυπωσιακές του ανακαλύψεις για τις μαύρες τρύπες και την κβαντομηχανική, ο απλός κόσμος είχε την ευκαιρία να τον «διαβάσει» μέσα από το βιβλίο του «Το Χρονικό του Χρόνου» (“A Brief History of Time”), το οποίο μεταφράστηκε σε πάνω από 40 γλώσσες παγκοσμίως και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον πλανήτη, οι λάτρεις του cinema είχαν την δυνατότητα να μάθουν για την ζωή και τα επιτεύγματα αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας μέσα από την ταινία του που προβλήθηκε σε εκατοντάδες κινηματογράφους ανά την υφήλιο. Το όνομα αυτού του φυσικού – κοσμολόγου Stephen Hawking.
Ο Stephen Hawking γεννημένος στις 8 Ιανουαρίου 1942 ήταν βρετανός επιστήμονας, καθηγητής και συγγραφέας που εκτέλεσε πρωτοποριακές εργασίες στη φυσική και την κοσμολογία και των οποίων τα βιβλία βοήθησαν να γίνει η επιστήμη προσιτή σε όλους. Μεγάλωσε στο St Albans όπου φοίτησε και ξεχώρισε στο τοπικό δημόσιο σχολείο αφού μελετούσε εντατικά καθημερνά. Προτιμούσε να αποφεύγει τα παιχνίδια, του άρεσε η τζαζ και η κλασσική μουσική καθώς και οι συζητήσεις με φίλους του ιδιαίτερα για θέματα της Φυσικής Επιστήμης.
Αργότερα πήγε στην Οξφόρδη με υποτροφία όπου εκεί ξεκίνησε να ξεδιπλώνει του φυσικό του χάρισμα – ταλέντο. Άρχισε να γίνεται διάσημος υιοθετώντας μια πιο ανοικτή συμπεριφορά προς τους ανθρώπους γύρο του και σταμάτησε να περνάει πολύ ώρα πάνω από τα βιβλία του καθώς είχε αλλάξει προτιμήσεις. Ξεκίνησε να ασχολείται με την κωπηλασία μαζί με τους φίλους του και του άρεσε πολύ να περνάει την ώρα του παίζοντας μπριτζ. Το 1962, ο Hawking, κέρδισε την πρωτιά στη Φυσική και αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο Cambridge και να ακολουθήσει την επιστήμη της κοσμολογίας.
Το χτύπημα της μοίρας που του άλλαξε την ζωή.
Εκείνο το διάστημα, σε ηλικία μόλις 21 ετών, ξεκίνησαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της σπάνιας νόσου του. Μία αρρώστια του νευρικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού που συνήθως σκοτώνει μέσα σε διάστημα 2 ετών.
«Η συνειδητοποίηση ότι είχα μια ανίατη ασθένεια που θα μπορούσε να με σκοτώσει μέσα σε λίγα χρόνια ήταν ένα σοκ», είχε πει. «Πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο;»
Αυτή η ασθένεια ήταν που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι για το υπόλοιπο της ζωής του και αποτέλεσε το έναυσμα της λαμπρής του καριέρας στην κοσμολογία.
Σε μια συνάντηση της Βασιλικής Εταιρείας, ο άγνωστος τότε φυσικός διέκοψε σε μια διάλεξη τον Βρετανό αστρονόμο Φρεντ Χόιλ, που βρισκόταν στο αποκορύφωμα της φήμης του ως αστροφυσικός, για να του πει ότι είχε κάνει ένα λάθος στη μέση των εξαιρετικά περίπλοκων υπολογισμών του. «Πως το ξέρεις;» απαίτησε να μάθει ένας ενοχλημένος Χόιλ. «Επειδή τα επεξεργάστηκα στο μυαλό μου», απάντησε ο Hawking απλά και ήρεμα.
Ως επιστήμονας, η καριέρα του ξεκίνησε πριν από περίπου 40 χρόνια, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Ίσως είναι ο επιστήμονας που έχει κάνει τα περισσότερα για να μας φέρει λίγο πιο κοντά στην κατανόηση του σύμπαντος. Το θεωρητικό του έργο σχετικά με τις μαύρες τρύπες, αλλά και την προέλευση και τη φύση του σύμπαντος είναι πρωτοποριακό και συχνά επαναστατικό.
Ο Hawking το 1975 υποστήριξε ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι στην πραγματικότητα μαύρες, καθώς και ότι οι πληροφορίες χάνονται μέσα στη μαύρη τρύπα. Η άποψη αυτή ερχόταν σε αντιπαράθεση με την άποψη του θεωρητικού φυσικού, John Preskill, ο οποίος το 1997 αποφάσισε να βάλει ένα στοίχημα με τον Stephen Hawking, υποστηρίζοντας το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή, οι πληροφορίες μπορούν να δραπετεύσουν και να μη χαθούν. Το 2004 σε μία διάλεξή του σε επιστημονικό συνέδριο παραδέχθηκε το λάθος του, εξηγώντας ότι οι μαύρες τρύπες, επειδή έχουν περισσότερες από μία «τοπολογίες», όταν η καθεμία τοπολογία μετράει όλες τις πληροφορίες που απελευθερώνονται από όλες τις τοπολογίες, οι πληροφορίες δε χάνονται.
“Δεν φοβάμαι τον θάνατο, αλλά δεν βιάζομαι να πεθάνω. Έχω τόσα πολλά που θέλω να κάνω πρώτα!”
Stephen Hawking
Το 1979, ο Hawking διορίστηκε Lucasian καθηγητής Μαθηματικών στο Cambridge, μια θέση που κατείχε αρχικά ο Newton και θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές ακαδημαϊκές θέσεις στον κόσμο. Ο διορισμός αυτός τον ώθησε στο προσκήνιο. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γοητεύτηκαν από την γιγαντιαία διάνοια που βρίσκονταν παγιδευμένη σε ένα «άχρηστο» σώμα. Λίγα χρόνια αργότερα, έγραψε το συναρπαστικό, αλλά βαθιά σκοτεινό του βιβλίο, «Μια Σύντομη Ιστορία του Χρόνου». Έγινε ένα παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο, που πούλησε περισσότερα από 25 εκατομμύρια αντίτυπα – από τα οποία μόνο μια χούφτα ανθρώπων υπολογίζεται ότι το έχουν διαβάσει από το ένα εξώφυλλο στο άλλο, και ακόμη λιγότεροι εκείνοι που το κατάλαβαν.
Το 2007, σε ηλικία μόλις 65 χρόνων, ο Stephen Hawking βίωσε μια απίστευτη εμπειρία: με τη βοήθεια του πληρώματος του Zero G, ενός τροποποιημένου Boeing 727, απέκτησε την εμπειρία της έλλειψης βαρύτητας. Απελευθερωμένος από το αναπηρικό του καροτσάκι για πρώτη φορά έπειτα από 4 δεκαετίες, ο Hawking επιδόθηκε σε διάφορες… φιγούρες.
O ίδιος πιστεύει στην ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε για την 50η επέτειο της NASA, δήλωσε πως δεν είναι απίθανο να υπάρχουν άλλα έξυπνα είδη ζωής εκεί έξω. Ταυτόχρονα, εξήγησε πως οι εξωγήινοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πηγές του δικού τους πλανήτη, ώστε να δημιουργήσουν νομάδες και να προσπαθήσουν να αποικήσουν σε οποιοδήποτε πλανήτη θα μπορούσαν να φτάσουν, άρα και στον πλανήτη μας.
Αντισυμβατικός, αγωνιστής, ιδιαίτερος. Η προσωπικότητα του Hawking μοιάζει τόσο περίπλοκη όσο και το σύμπαν που όλα αυτά τα χρόνια εξερευνά. Το δεδομένο είναι πως ο 76χρονος Βρετανός έχει γίνει πλέον ένας επιστημονικός γκουρού και το όνομα του θα μείνει στην ιστορία. Ακόμα κι αν οι περισσότεροι συνάδελφοι του συνεχίζουν να μην πιστεύουν στην ιδιοφυΐα του.