loader image

“Τι είναι καλύτερο για την επιχείρησή μου; Ιστοσελίδα σχεδιασμένη και για κινητά (Mobilewebsite) ή εφαρμογή για κινητά (MobileApp);”

Αν σχεδιάζετε να δημιουργήσετε μια «κινητή παρουσία» στο χώρο του διαδικτύου για την επιχείρησή σας ή για έναν οργανισμό, μία από τις πρώτες σκέψεις που πιθανόν θα έρθουν στο μυαλό σας είναι εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια εφαρμογή για κινητά (app) ώστε οι χρήστες να μπαίνουν και να περιηγούνται, αφού πρώτα κατεβάσουν την εφαρμογή στο  κινητό τους ή το tablet τους, ή μια ιστοσελίδα με τον κατάλληλο σχεδιασμό ώστε να ανταποκρίνεται 100% σε διαστάσεις οθόνης ενός κινητού ή ενός tablet ή και τα δύο.

Οι ιστοσελίδες (για κινητά) και οι εφαρμογές για κινητά μπορεί να φαίνονται παρόμοιες με την πρώτη ματιά αλλά είναι εντελώς διαφορετικό ποιο από τα 2 μοντέλα θα είναι κατάλληλο για εσάς καθώς εξαρτάται από τους παράγοντες που παρουσιάζονται κάθε φορά συμπεριλαμβανομένων του κοινού που στοχεύετε , του διαθέσιμου προϋπολογισμού και των απαιτούμενων χαρακτηριστικών.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις ιστοσελίδες (για κινητά) και στις εφαρμογές για κινητά (App).

Πριν αξιολογήσετε τα πλεονεκτήματα μεταξύ μιας ιστοσελίδας σχεδιασμένη κατάλληλα για κινητά (Mobile Website) και μιας εφαρμογής (App) για κινητά είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις βασικές διαφορές τους. Αξίζει να αναφέρουμε πρώτα πως και τα δύο προγράμματα είναι σχεδιασμένα για πρόσβαση από ηλεκτρονικές συσκευές χειρός, όπως για παράδειγμα κινητά(iPhone, Android) ή tablets.

Ένα mobile website είναι παρόμοιο με οποιονδήποτε άλλο website, καθώς αποτελείται από σελίδες HTML οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους και προσπελάζονται μέσω του Διαδικτύου (συνήθως για κινητά δίκτυα WiFi ή 3G ή 4G). Το προφανές χαρακτηριστικό που διακρίνει έναν mobile website από έναν τυποποιημένο ιστότοπο είναι το γεγονός ότι έχει σχεδιαστεί για μικρότερη οθόνη χειρός και οθόνη αφής. Όλο και περισσότερο, ο ευέλικτος σχεδιασμός ιστοσελίδων γίνεται το νέο πρότυπο για ιστότοπους που δεν είναι μόνο φιλικοί προς το κινητό, αλλά μπορούν να κλιμακωθούν σε οποιαδήποτε μέγεθος οθόνης συσκευής – από υπολογιστές γραφείου μέχρι tablet και φορητά smartphones.

Όπως και σε κάθε website, οι Mobile Website μπορούν να εμφανίζουν περιεχόμενο κειμένου, δεδομένα, εικόνες και βίντεο. Μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες λειτουργίες κινητού τηλεφώνου όπως κλήση με κλικ (για κλήση αριθμού τηλεφώνου) ή χαρτογράφηση βάσει τοποθεσίας.

Οι εφαρμογές είναι πραγματικές εφαρμογές που μεταφορτώνονται και εγκαθίστανται στην κινητή συσκευή σας, αντί να αποδίδονται σε ένα πρόγραμμα περιήγησης. Οι χρήστες επισκέπτονται θύρες για συγκεκριμένες συσκευές, όπως το App Store της Apple, το Android Market ή το Blackberry App World, για να βρίσκουν και να κάνουν λήψη εφαρμογών για ένα συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα. Η εφαρμογή μπορεί να τραβήξει περιεχόμενα και δεδομένα από το Διαδίκτυο, με παρόμοιο τρόπο με έναν ιστότοπο ή μπορεί να κάνει λήψη του περιεχομένου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση χωρίς σύνδεση στο Internet.

Τι είναι καλύτερο, ένα App ή ένα Mobile Website;

Όταν πρόκειται να αποφασίσετε αν θα χτίσετε μια μητρική εφαρμογή ή έναν ιστότοπο για κινητά, η πιο κατάλληλη επιλογή εξαρτάται πραγματικά από τους τελικούς στόχους σας. Αν αναπτύσσετε ένα διαδραστικό παιχνίδι, μια εφαρμογή θα είναι πιθανώς η καλύτερη επιλογή σας. Αλλά αν ο στόχος σας είναι να προσφέρετε φιλικό προς το κινητό περιεχόμενο στο ευρύτερο δυνατό κοινό τότε ένας ιστότοπος για κινητά είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποφασίσετε ότι χρειάζεστε τόσο έναν ιστότοπο για κινητά όσο και μια εφαρμογή για κινητά, αλλά είναι αρκετά ασφαλές να πείτε ότι σπάνια έχει νόημα να δημιουργήσετε μια εφαρμογή χωρίς να έχετε ήδη διαθέσει έναν ιστότοπο για κινητά.

Σε γενικές γραμμές, ένας ιστότοπος για κινητά θα πρέπει να θεωρείται το πρώτο σας βήμα στην ανάπτυξη μιας παρουσίασης στο διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου, ενώ μια εφαρμογή είναι χρήσιμη για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής για έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό που δεν μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά μέσω ενός προγράμματος περιήγησης ιστού.

Συμπέρασμα…

Καθώς η χρήση κινητής τηλεφωνίας συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, η ερώτηση “app vs web” θα παραμείνει αναπάντητη για τους οργανισμούς που επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια κινητή παρουσία. Εάν οι στόχοι σας για κινητά βασίζονται κυρίως στο μάρκετινγκ ή αν ο στόχος σας είναι να παραδώσετε περιεχόμενο και να δημιουργήσετε μια ευρεία κινητή παρουσία που μπορεί εύκολα να συντηρηθεί, να μοιραστεί μεταξύ των χρηστών και να βρεθεί στις μηχανές αναζήτησης, τότε ένα, φιλικό προς το κοινό, mobile website είναι λογική επιλογή.

Από την άλλη πλευρά, εάν ο στόχος σας είναι να παρέχετε μια εμπειρία χρήστη που μοιάζει περισσότερο με μια διεπαφή παιχνιδιών ή με ένα πρόγραμμα υπολογιστή παρά με έναν ιστότοπο ή αν χρειάζεστε πρόσβαση στο αποθηκευτικό χώρο του χρήστη και στις εγγενείς λειτουργίες του, τότε μια εφαρμογή (App) θα είναι πιθανότατα η ιδανική επιλογή.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι ένα Mobile Website και ένα App δεν είναι αναγκαστικά αμοιβαία αποκλεισμένα. Πολλοί οργανισμοί έχουν τόσο έναν φιλικό προς το κινητό ιστότοπο για τη γενική παρουσία τους στο διαδίκτυο, όσο και μια εφαρμογή που μπορεί να μεταφορτωθεί για να ικανοποιήσει πιο συγκεκριμένες απαιτήσεις. Στο τέλος, είναι όλα σχετικά με την επιλογή του σωστού εργαλείου για την δική σας επιχείρηση.