loader image

Μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα παρουσίασαν από το Μουσείο Ακρόπολης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Brad Smith, της οποίας η προστιθέμενη αξία αναμένεται να αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Η επένδυση αφορά στην εγκατάσταση ενός σημαντικού  μέρους της νέας τεχνολογικής υποδομής της εταιρείας που σχετίζεται με τις δραστηριότητες cloud services. Η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει ένα μεγάλο κέντρο δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και θα διαχειρίζεται τα δεδομένα στο cloud computing. Η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στους οποίους δίνει τη δυνατότητα αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server να χρησιμοποιούν την εφαρμογή του cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί χάρη στα data centers.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως όλα ξεκίνησαν όταν είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον πρόεδρο της Microsoft και να τον πείσει για περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα μας, στα τέλη Ιανουαρίου στο Νταβός. Η χώρα μας αποτελεί την πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά data center region. Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία είναι οι χώρες στις οποίες έως τώρα η Microsoft διατηρεί datacenter σε λειτουργία. Η Ελλάδα αποτελεί  την 8η χώρα τηε Ε.Ε που επιλέγεται για μεταφορά και αποθήκευση δεδομένων cloud από τη Microsoft και 27η σε όλο τον κόσμο.

Η επένδυση αυτή αποτελεί μια επένδυση με πολυεπίπεδη οικονομική σημασία αλλά και μεγάλη κοινωνική απόδοση. Αρκετές θα είναι και οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Παράλληλα με την επένδυση ανακοινώθηκε και ένα πρόγραμμα που θα <<τρέξει>> η Microsoft για την περαιτέρω πρόωθηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην Ελλάδα στο οποίο θα συμμετέχουν 100.000 άνθρωποι, που θα εκπαιδευτούν στις ψηφιακές δεξιότητες. <<Θα υπάρχει όφελος και απ΄τα προγράμματα διάδοσης ψηφιακών δεξιοτήτων στην επόμενη 5τία. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας>>, σημείωσε ο κ. Σμιθ.

Επενδύσεις όπως αυτής της Microsoft ή της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο προϋποθέτουν την πρόσληψη επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, αλλά ενισχύουν και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αναστροφή του brain drain και την επιστροφή των νέων επιστημόνων που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης.

 Τα πιο σημαντικά οφέλη της επένδυσης αυτής δεν αποτελούν το κεφάλαιο που θα επενδυθεί αλλά ούτε και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Η επένδυση αυτή κινητοποιεί τον μετασχηματισμό υπολοίπων επιχειρήσεων αφού το Cloud επιτρέπει σε πολλές επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικές. Πολλές μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό επιλέγουν, αντί των <<παραδοσιακών>> servers, να αποθηκεύσουν τα ψηφιακά δεδομένα τους στο Cloud. Μέχρι τώρα τα δεδομένα του Cloud που προέρχονταν από την Ελλάδα κατέληγαν σε χώρες όπως η Ολλανδία ή η Ιρλανδία. Πλέον η αποθήκευση των δεδομένων στα datacenters που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας θα επιφέρουν αύξηση του βαθμού ασφάλειας αλλά και εξάλειψη τεχνικών προβλημάτων που είχαν να κάνουν με την μεταφορά των δεδομένων στο εξωτερικό. Η Microsoft και το θεσμικό πλαίσιο του GDPR που διασφαλίζει την ιδιωτικότητα στη διακίνηση προσωπικών δεδομένων, θωρακίζουν τις πληροφορίες που αποθηκεύονται στο cloud με πολύ αυστηρούς κανόνες. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι η αύξηση της ταχύτητας μετάδοσης των δεδομένων που επιτρέπει την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών και την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, <<το φιλόδοξο σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή. Το cloud αποτελεί τον πυρήνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Η επένδυση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ευαίσθητα δεδομένα από χώρες της περιοχής θα αποθηκεύονται στην Ελλάδα. Ως χρήστης περιμένω μεγαλύτερη ταχύτητα και μικρότερο κόστος στη χρήση δεδομένων>>.

Η διερεύνηση της χρήσης του Cloud θεωρείται προϋπόθεση για την ανάπτυξη κλάδων που συνδέονται με την 4η βιομηχανική επανάσταση όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, το machine learning, αι το big data.

Εγγραφείτε στη φόρμα επικοινωνίας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας ή καλέστε μας στο +30 26510 70042 για να επωφεληθείτε όλες τις επιδοτούμενες δαπάνες του προγράμματος Ηλεκτρονικό Επιχειρείν (e- business) II.

espa kataskevi istoselidwn pliroforiki etaireia codewild

Εγγραφείτε για να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα E-Business

* απαιτούμενα πεδία
Πολιτική Απορρήτου